All News
20 Nisan 2023 ( 5 izlenme )
Reklamlar

TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, " Et fiyatlarında artış olabilir"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, ramazan ayı boyunca kırmızı et fiyatları ile üretici ve piyasa fiyatları arasındaki değişimlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bayraktar, artan et fiyatları nedeniyle damızlık hayvanların kesilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, "Süt üreticileri 'hayvanı beslemek yerine kesersem daha çok para kazanırım' düşüncesiyle hareket etmekten vazgeçilmelidir. 

Bu nedenle süt üreticilerimizin desteklenmesine ağırlık verilmelidir, aksi takdirde damızlık hayvan sayısı azalacak ve et ve süt için daha pahalı ürünler tüketmek zorunda kalacağız" dedi.

Bayraktar, hayvancılıkta temel yaklaşımın ithalatı değil yerli üretimi artırmak olması gerektiğini de anlattı.


EN ÇOK HATA KABAKTA

TZOB olarak tarladan sofraya tüm halkı yakından ilgilendiren Ramazan ayında gıda fiyatlarındaki değişimleri de TZOB olarak takip ettiklerini anlatan Bayraktar, “Ramazan sonunda 39 üründen 30'unda fiyat artışı oldu. 

Ramazan'ın son günlerinde pazarda en fazla fiyat artışı yüzde 45 olurken, onu yüzde 28,4 ile yeşil biber ve yüzde 27,2 ile kuzu eti, yüzde 26,4 ile kuru fasulye, yüzde 24,7 ile dana eti ve yüzde 22,4 ile havuç... Pazarda fiyatı en çok düşen ürün yüzde 24 ile kabak oldu. 

Kabakta yüzde 17,6 beyaz lahana, yüzde 12,2 taze soğan, yüzde 7,7 domates, yüzde 4,2 ve tavukta yüzde 3 düşüş yaşandı. Bunu yüzde 0,3 ile marul izledi" dedi.


Ramazan'ın son günlerinde 31 üründen 10'unda Ramazan öncesine göre fiyat değişikliği yaşanmazken, 7 üründe fiyat düşüşü, 14 üründe ise artış yaşandığını kaydeden Bayraktar, şunları kaydetti: “Limon, elma, kuru fasulye. , nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek ramazanda üreticiden... 

Pirinç, kuru üzüm, kuru incir ve yumurta fiyatlarında değişiklik olmazken en çok yüzde 36,1 ile beyaz lahana ve yüzde 9,6 ile taze soğan fiyatları düştü. Yüzde 9,6 ile salatalık, yüzde 5,1 ile antep fıstığı, yüzde 4,9 ile domates.

Üreticinin en yüksek fiyat artışı yüzde 65,3 ile patates, yüzde 41,8 ile soğan, yüzde 25,5 ile kuzu karkası, yüzde 25 ile karnabahar, yüzde 25 ile karkas oldu. Yüzde 22,5 ile yeşil biber, yüzde 21 ile soğan ve patates üretici olurken, piyasada fiyatı en çok düşen ürün kabak, üreticiden ise beyaz lahana oldu.

SOĞAN FİYATI ARTIŞININ ÜÇ NEDENİ

Bayraktar, üreticideki fiyat değişikliklerinin nedenleriyle ilgili olarak şunları kaydetti:

“İç Anadolu bölgesinde sezonun bitmesi, üreticilerin elinde kalan ürünlerin olmaması ve Çukurova bölgesinde hasadın başlaması nedeniyle kuru soğan fiyatları yükseldi. Beyaz lahana ve pırasa fiyatlarındaki düşüş, sezonun kapanması ve ürün kalitesindeki düşüşten kaynaklandı. 

Kabak, Domates, hıyar ve taze soğan fiyatlarındaki düşüş, havaların ısınması nedeniyle tarla mahsullerinin başlaması nedeniyle ürün arzının fiyatındaki artıştan kaynaklandı. 

Patates fiyatındaki artış, üretim alanlarındaki stokların azalmasının yanı sıra Adana bölgesinde soğuk hava nedeniyle ihracatın açılması ve hasadın gecikmesinden kaynaklandı. Kışlık havuç hasadının sonu Depolarda ürün azlığı ve yazlık havuçta yetersiz ekim, fiyatların artmasına neden oldu.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Yerel seçimde CHP'nin kazandığı bölgelerde reklam gelirleri kesilen yandaş Sabah'ta şok gelişme Kadın ne halde, o kadar paradan utanır insan ya! CHP’li Özgür Özel’den AKP’ye Mansur Yavaş tepkisi! Farkın büyüyeceğini biliyorduk ama bu kadarını tahmin etmiyordum