Okul Öncesi Eğitim Neden Önemlidir?
Çocuklar okul öncesi eğitim ile ilköğretime hazırlanırken, paylaşmayı, dayanışmayı ve birlikte çalışmayı öğrenir. Çocuklarınızda öğrenmeyi ilgi uyandırmayı ve çocuğunuzun var olan yeteneklerini görünür kılmak, okul öncesi eğitimin tek hedefidir.
Araştırmacılara göre bu dönem çocukların yüksek öğrenme potansiyeline sahip olduğu bir dönem olarak görülmektedir. Okul öncesi eğitim gibi ortamlarda yetişen çocuklar daha hızlı ve başarılı bir gelişim göstermektedirler.
Okul öncesi eğitim, çocukların gelişme potansiyellerinin en yüksek olduğu dönemde onlara gerekli temelleri vermeyi amaçlar.
Okul Öncesi Eğitimin Sağladığı Başarılar:
· Çocuklarınız ilköğrenime hazır başlar ve okulda daha başarılı olur.
· Zihinsel yetenekleri ve fiziksel sağlığı gelişir.
· Çevreleriyle ve arkadaşlarıyla iletişim yetenekleri daha da güçlenir.
· Saldırganlık ve şiddet eğilimlerinin azaldığını görürsünüz.
· Çocuğunuz daha yaratıcı ve sorun çözücü olmaya başlar.
· Öğrenme motivasyonları yükselir.
· Duygusal olarak, kendi işlerini kendileri yapması, sorunlarını kendisinin halletmesi ve bazı kararları kendisinin vermesi sayesinde kendine olan güveni yükselir.
· Düşüncelerini dile getirebilme ve başkalarına iletebilme gelişimi başlar.
· Fiziksel olarak kesme, yapıştırma, boyama, kalem kullanma gibi faaliyetlerin düzenli olarak yapılmasıyla becerileri gelişir. Ayrıca koşma, zıplama, fırlatma gibi faaliyetleri de gelişir.
· Çocuğunuzda beslenme ve sağlık durumunda iyileşme görülür.
· Zihinsel olarak, nesneleri eşleştirmede, sınıflandırmada, gözlem yapmada ve fikirler üretmede matematik ve bilim becerilerini kazanır.
· Anaokuluna başlayan çocuğunuzda zekâ puanlarında yükselme görülür.
· Kitapları inceleme, boyama ve çizimler yapma, arkadaşlarına mektup yazma gibi faaliyetler de dikkatinin artmasına ve erken okuma ve yazma yeteneklerinin gelişmesine sebep olur.
· Canlandırma, taklit ve hayali oyunlar sayesinde hayal gücünü geliştirir. Arkadaşları ve öğretmenleri ile konuşma becerilerini geliştirir.
· Çocuğunuz okuldaki eşyaları ve oyuncakları ortaklaşa kullanmayı, arkadaşlarının sırasını ve hakkını gözetmeyi ve arkadaşları için bir şeyler yapabilmeyi öğrenir.
· Çocuklar evde yapamadıkları birçok faaliyeti anaokulunda gerçekleştirirken, arkadaşlarıyla konuşarak onların düşüncelerinden haberdar olurlar.
· Kendi görüşlerini ve düşüncelerini rahatça ifade edebilir.
· Hatta çocuğunuz oynadıkları oyunlarda, gerek evde gerekse okulda yakınları ve arkadaşlarına karşı duygularını ifade etmek fırsatını bularak rahatlar.
Tüm bu başarılar çocuğunuzun okula hazır olması ve okul başarısı açısından önem taşımaktadır. Bu nedenle okul öncesi dönemi çocuğu, annenin çalışıp çalışmadığına bakılmadan anaokulunda eğitime başlatılmalıdır.
06 Yaşın Önemi Nedir?
Çocuk hayatının ilk 5 yılında beyinde her saniyede 700 yeni nöron bağlantısı oluşur.
18. ayda kelime bilgisinde farklılıklar ortaya çıkar.
6 veya 7 olumsuz davranışa birden maruz kalan çocuklar %90%100 oranında gelişim riskiyle karşı karşıya bulunur.
Çocukluk zamanında 78 ciddi olumsuz deneyim yaşayanların kalp hastalıklara yakalanma olasılıkları 3 kat daha fazla olur.