Mersin Barosu, Gülnar ilçesinde kaybolduktan 10 gün sonra cansız bedeni bulunan 3 yaşındaki Müslüme Yağal'ın ölümüyle ilgili açıklama yaptı. 'Müslüme’nin dedesi babası çıktı' haberlerini yalanlayan Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Odatv'nin haberini doğruladı.
Odatv, Türkiye'nin kanını donduran olayı günbegün takip ederek sadece gerçekleri yazdı.
Odatv haberlerinde; Hasan Yağal'ın Müslüme'nin annesine tacavüz ettiğini, annenin öldürüleceğinden korkarak bunu sakladığını, Hasan Yağal'ın aile içinde başka tecavüzleri olduğunu, Müslüme'nin annesinin başka bir çocuğu ile dede Yağal'ın DNA testlerinin uyuştuğunu, Müslüme Yağal'ın cansız bedeni bulunduktan sonra boynundan alınan DNA örneği ile dede Yağal sonucunun uyuştuğunu ve 'Müslüme'nin dedesi babası çıktı' iddialarının doğru olmadığını ilk kez yazmıştı.
BAKANLIK'TAN AÇIKLAMA
Öte yandan Aile ve Sosyal Hizmetleri olayla ilgili açıklama yaptı. Bakanlık uzmanlarınca aile ile inceleme, rehberlik ve psikososyal destek çalışmalarına başlandığı belirtilen açıklamada, "Aile bireyleri ile yapılan görüşmeler ve hanede gerçekleştirilen sosyal inceleme neticesinde, 4 çocuk hakkında devlet koruması kararı alınmıştır. 1 ve 15 yaşındaki kız çocukları ile ailenin 18 yaşından küçük 2 erkek çocuğu kolluk kuvvetlerinin desteği ile Bakanlığımıza bağlı kuruluşlarda bakım ve koruma altına alınmıştır. Ayrıca, anne S.Y. de bir kadın konukevine yerleştirilmiştir" denildi.
Olayla ilgili Gülnar Jandarma Komutanlığı tarafından soruşturma başlatıldığı ve soruşturma sonucunda dedesinin gözaltına alındığı hatırlatılarak, "Çocukların ikincil örselenmeye maruz kalmasını engellemek ve kamuoyunda bilgi kirliliğinin önüne geçmek için ilgili birimlere, gizlilik kararına riayet edilmesi yönünde başvuruda bulunulmuştur. Gerçeklerle, haber alma ve basın özgürlüğüyle bağdaşmayan bir kısım haberlerle ilgili erişim yasağı kararı alınması talep edilmiştir. H.Y.’nin tutuklu yargılandığı hukuki süreç Bakanlığımız tarafından takip edilmektedir" ifadeleri kullanıldı.
MERSİN BAROSU'NDAN AÇIKLAMA
Mersin Barosu, Yağal hakkında yeni bir açıklama yaptı. "Çocuğun üstün yararı ve mahremiyeti korunmalıdır" ifadeleriyle paylaşılan açıklamada yayın yasağı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın koruma kararı hatırlatıldı.
"Soruşturmanın tüm yönleriyle aydınlatılabilmesi, söz konusu olan her türlü suçun ve failinin tespiti için gizlilik kararının uygulanması gerekmektedir" ifadelerine yer verilen açıklamada şunlar belirtildi:
"Gülnar ilçemizde meydana gelen Müslüme Yağal'ın şüpheli ölümü üzerine başlatılan soruşturma dosyası ile ilgili olarak yaşanan gelişmeleri, sosyal medya paylaşımlarını ve yapılan haberleri endişe ve üzüntü ile takip ediyoruz. Silifke Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 22/11/2021 tarih ve 2021/3 sayılı kararı ile Müslüme Yagal davasında soruşturmanın tüm yönleriyle aydınlatılması, atılı olan her türlü suçun ve failinin tespiti, etkili bir soruşturma yapılması ve delil karartılmasının önlenmesi amacıyla yayın yasağı kararı verildiği bildirilmiştir. Unutulmamalıdır ki, yayın yasağı kararlarının öncelikli amacı faili değil, mağduru korumak ve bir suçun tüm faillerinin yakalanmasını sağlamaktır. Bu nedenle soruşturmanın tüm yönleriyle aydınlatılabilmesi, söz konusu olan her türlü suçun ve failinin tespiti için gizlilik kararının uygulanması gerekmektedir. Öte yandan maalesef Müslüme'yi acı bir şekilde kaybetmiş olmakla birlikte, Müslüme'nin kardeşlerinin olduğunu da hatırlatmak isteriz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 27/11/2021 tarihli basın açıklaması ile de belirtildiği üzere, Müslüme'nin 1 ve 15 yaşındaki kız kardeşleri ile 18 yaşından küçük iki erkek kardeşi Bakanlığa bağlı kuruluşlarda bakım ve koruma altına alınmıştır."
UNUTULMA HAKKI VE MAHREMİYET VURGUSU
Paylaşılan her bilginin Müslüme'nin unutulma hakkı ve mahremiyetinin ihlal edildiği kaydedilen açıklamada şunlar vurgulandı:
"Söz konusu sosyal medya paylaşımları, yerel ve ulusal haberlerde gizlilik kararının ihlal edilmesi en başta bu çocukların üstün yararını ve mahremiyetini ağır şekilde ihlal etmektedir. Paylaşılan her bir bilgi ile çocukların unutulma hakları ve mahremiyetleri ihlal edilmiş olacaktır. Yapılan her paylaşımın ve haberin, bu çocukların ölen kardeşleri Müslüme hakkında yapıldığı unutulmamalıdır."
AMAÇ MAĞDUR AİLE FERTLERİ YIPRANMASIN
Baro olarak tek amaçlarının Yağal ailesinin mağdur edilen aile fertleri olduğu vurgulanan açıklama şu şekilde sona erdi:
"Daha önceki açıklamalarımızda da tek amacımız olan hususları yeniden vurgulamak gerekir ki; hem Müslüme'nin kardeşleri hem de yine Bakanlık tarafından kadın konukevine yerleştirilen annesinin, diğer bir deyişle Müslüme'nin mağdur edilen aile üyelerinin bu süreçte daha fazla yıpranmaması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 27/11/2021 tarihli basın açıklamasında belirttiği gibi ve soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve tüm suçların ve faillerin ortaya çıkarılabilmesi amacıyla Mersin Barosu olarak "Gerçeklerle, haber alma ve basın özgürlüğüyle bağdaşmayan bir kısım haberlerle ilgili erişim yasağı kararı alınması" hususunda 26/11/2021 tarihinde tarafimızca talepte bulunulmuştur. Kamuoyu baskısı oluşturma adına yapılan paylaşımlar, haberler, yorumlar önce çocukları mağdur etmektedir. Sosyal paylaşım alanlarında paylaşılan bilgi, resim ve haber alıntılarının kaybolmayacağı artık herkesçe bilinen bir gerçektir. Bu bilgilerin gizliliği esasına uyulması gerekmektedir."
NE OLMUŞTU?
3 yaşındaki Müslüme, Gülnar ilçesinde 10 Kasım'da ailesi kırsal alanda çadır kurduğu sırada kaybolmuştu. Arama çalışmalarının 10'uncu gününde olay yerinden yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta, bir komşusu tarafından küçük kızın cansız bedenine ulaşılmıştı. Soruşturma kapsamında 8 aile üyesi gözaltına alınırken küçük kızın dedesi Hasan Yağal ise çıkarıldığı Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanmıştı.