İmar alanı planlama yönetmeliğinde değişiklik yapan yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan düzenleme, içinde daire bulunan ve 4 kat ve üzeri binalarda zemin kat hariç kapalı çıkışları yasaklayacak.
Kapalı çıkışın imkansızlığı nedeniyle imar planından alınan rüçhan hakkının kullanılamaması durumunda zararlar tazmin edilecektir. Taşıyıcı sistem kolonlarının, üst katların bu kolonlar üzerine yapılabilmesi için arsa arka bahçesinde en fazla 1 metre kaydırılmasına izin verilir.
Arka bahçedeki rüçhan hakları tam olarak kullanılamıyorsa, parsel, sokak sınırına 4 metreden daha yakın olmamak kaydıyla ön bahçeyi 1 metreden fazla aşamaz. Zemin katta çıkıntılı kısımlar sadece kolon veya perdelerden oluşacak, hiçbir kenar malzeme ile kapatılmayacak ve bahçe kalitesi etkilenmeyecektir.
Sözleşme hükümlerine göre konut yapılarında ticari zemin kat yüksekliği 4,5 metreyi geçmeyecek, kısa kolonlar oluşturulmayacak ve 4 katlı asma kat ve zemin kat binalarda güvenlik nedeniyle kapalı çıkmalara izin verilmeyecektir.
DEPREM KARŞI ÖNLEMLER DE
Ayrıca depremlerde binaların birbirine çarpmaması için düzenlemeler yapılmıştır.
Bu nedenle, deprem anında komşu binaların çekiç etkisi ile birbirine çarpmasını önlemek için parsel sınırlarında Türkiye Yapı Deprem Yönetmeliği'nin gerektirdiği sismik derz aralığı kadar mesafe bırakılması zorunludur.
MÜHENDİS VE MİMAR İÇİN TECRÜBE GEREKLİDİR
Anlaşma, yeni kalifiye inşaat mühendislerinin hazırlayabileceği statik projeleri zemin kat hariç 4 kat ile sınırlandırıyor.
5 ila 7 katlı (zemin katlar hariç) binalar için statik proje hazırlayan İnşaat Mühendislerinin en az 3 yıllık mesleki deneyime sahip olması ve toplam alanı en az 10.000 metrekare olan 4 farklı projeyi tamamlamış olması gerekmektedir.
8 kattan 15 kata kadar (topraksız) binaların statik projelerini hazırlayan inşaat mühendislerinin en az 5 yıllık iş tecrübesine ve toplam alanı en az 15.000 metrekare olan 6 farklı projeye ihtiyacı vardır.
Zemin katı olmayan 15 katın üzerindeki yapıların statik proje müellifliği için en az 7 yıl iş deneyimi, toplam alanı en az 20.000 metrekare olan 8 farklı projede deneyim ve inşaat mühendisliği veya deprem mühendisliği alanında üniversite eğitimi almış olmak gerekmektedir. gerekli. Ancak, yürürlüğe girdikleri tarihte diğer şartları sağlayanlardan lisansüstü eğitim almaları istenmez.
Nüfusu 50.000'den fazla olan belediyelerde, şehirlere kimlik kazandırmak ve mimari estetik değerini artırmak amacıyla, Kanun kapsamına giren alanlardaki yapılar dışında, resmi binalar, ibadethaneler, eğitim ve sağlık tesisleri inşa edilecek. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma, Afete Muhtemel Alanları Dönüştürme Kanunu ve diğer özel kanunlar. Ticari yapılar, kültür yapıları, eğlence yapıları, konaklama yapıları, alışveriş merkezleri, ulaşım istasyonları, ofis binaları, ofisler, pasajlar, çarşılar gibi ticari yapılar ile merkezi iş alanları ve binalar için proje hazırlayan mimarlar için de yeni kurallar getirildi. idare tarafından belirlenen bu kapsamdakiler düşme olarak kabul edilir.
Bu yapıların projelendirme süreçlerinde mimari proje müellifliği açısından yer alacak mimarlar için kamu hizmetlerinde veya üniversitelerin mimarlık bölümlerinde veya meslek kuruluşlarında serbest mimar olarak en az 5 yıl mesleki deneyim aranmaktadır. aranan.
Düzenlemeyle mimariestetik komisyonlarının yapısı da değişti. Mimari Estetik Komisyonunda mimar üye sayısı en az 2 olup, komisyon başkanının en az 5 yıl mesleki deneyime sahip olması veya mimarlık alanında tezli üniversite mezunu olması gerekir.
Binaları afetlere karşı daha dayanıklı hale getirmek için bina güvenlik önlemlerimizi güçlendiriyoruz.”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Afetlere karşı daha dayanıklı yapılar için bina güvenlik önlemlerimizi artırıyoruz. Önerilen alanlar için imar yönetmeliğimizi güncelledik.” ifadelerini kullandı.