Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Kullanılmış Motorlu Taşıtların Ticaretine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yürürlükteki yasaya göre, ikinci el motorlu kara taşıtlarının alım satımı için yetki belgesi gerekiyor, ancak yetki belgesinin iptaline ilişkin kurallar getirildi.
Yönetmelikte yapılan değişiklikle, ilk kez motorlu kara taşıtlarının satışını yapan yetkili satıcıların, stoklarında bulundurduğu halde, aracı üretici veya fiyatın üzerinde bir fiyatla satmasına izin verilmiyor.
Distribütörün araca tavsiye ettiği perakende satış fiyatının, tüketiciyi aksesuar almaya veya değiştirmeye zorlaması veya değişim fiyatının piyasa fiyatının önemli ölçüde üzerine çıkmasına zorlaması halinde, tüketicinin ilk tescilli motorlu araca ulaşmasını zorlaştıran bir faaliyet olması, altında belirlendiği gibi
Bu nedenle, yetki belgesi iptal edilen şirkete, iş sahibinin diğer şirketlerine ve temsil ettiği şirketlere, iptal tarihinden itibaren bir yıl süreyle yetki belgesi düzenlenemez.
İSTEĞE GÖRE DÜZENLENİR
Bakanlıktan konuyla ilgili yapılan açıklamada, üretici, tedarikçi ve perakende şirketlerinin piyasada darboğaz oluşturan ve tüketicilerin mallara erişimini engelleyen faaliyetlerinin Kanun'da "depolama" kapsamına alındığı hatırlatıldı.
Açıklamada, "Şirketlerin bu yasağa uyumu Başkanlığımızca yakından takip edilecek ve uygulamaları ihlal eden firmalara ağır para cezaları uygulanmaya devam edilecektir. Son zamanlarda yetkili satıcılar ilk tescilli motorlu kara taşıtlarının ticaretini de yaparak, tüketicinin ilk tescilli motorlu kara taşıtlarına ulaşmasını zorlaştıran bazı faaliyetlerde bulunmaktadır." kazanan
BAYİLER AÇIKLANMIŞTIR
Bakanlıktan yapılan açıklamada, bakanlığın bu faaliyetlerin önlenmesi yönündeki talepleri ve kamuoyunun konuya ilişkin beklentilerine cevap verecek şekilde yönetmelikte değişiklik yapıldığına dikkat çekildi:
"Öte yandan bakanlığımızın envanterle mücadele çalışmaları kapsamında yukarıdaki ihlallerden herhangi biri stoklama sayılacak ve her bir ihlal için yetkili satıcılar hakkında ayrı ayrı 4 milyon 458 bin 600 liraya kadar idari para cezası uygulanacak.Bayiler Bakanlığımız internet sitesinde duyurulacak.