İstanbul Planlama Ajansı tarafından hazırlanan "Rezerve ve Riskli Alanlar" raporu, şehirdeki kentsel dönüşümün önemine dikkat çekiyor. Son 11 yılda İstanbul'da bulunan ve 2000 yılı öncesi yapılmış 800 bin binanın sadece 84 bininin dönüştürüldüğüne vurgu yapılıyor. Özellikle Büyükçekmece, Güngören, Kartal, Küçükçekmece, Pendik, Tuzla ve Zeytinburnu gibi ilçelerin dönüşüm açısından öncelikli olduğu belirtiliyor.
İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından yayınlanan "Kentsel Dönüşümde Rezerv Alan ve Riskli Alan Kavramlarına Dair Değerlendirme" raporu, 6306 sayılı "Kentsel Dönüşüm Yasası"ndaki değişikliklerin ardından rezerv alan ve riskli alan kavramlarının yeniden gündeme geldiğini vurguluyor. Raporda, bu kavramların İstanbul'daki durumu ve etkileri inceleniyor.
Rapora göre, 6306 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği tarihten bu yana İstanbul'da 70 riskli alan, 152 rezerv yapı alanı ve yaklaşık 84 bin riskli yapı ilan edilmiş durumda. Riskli alanlar genellikle kamu mülkiyetinde bulunan, genellikle tek veya iki katlı düzensiz yapıların bulunduğu ya da yüksek rant potansiyeline sahip alanlardan oluşuyor.
Bu rapor, İstanbul'un kentsel dönüşüm sürecinde karşılaşılan zorlukları ve öncelikli bölgeleri belirlemeye yardımcı olacak önemli bir kaynak olarak görülebilir.