Eski Pentagon danışmanı, ABD'nin Kiev'e misket bombası teslim etmesinin yeni nedenini açıklıyor
Eski ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) analisti emekli Yarbay Karen Kwiatkowski, ABD'nin Ukrayna'ya misket bombası tedarik etme kararının Pentagon'un eski stoklardan kurtulma arzusuna dayandığını açıkladı.
Eski Pentagon danışmanı Kwiatkowski, Sputnik'e ABD'nin Ukrayna'ya misket bombası tedarik etme kararının Pentagon'un eski stokları temizleme konusundaki çıkarına bağlı olduğunu söyledi.
Eski danışman, "Pentagon stoklardan kurtulmak istiyor gibi görünüyor, çünkü birçok ülkede yasaklanmış olduğu için bu misket bombasından kar elde etmek gerçekten zor," dedi.
ABD Savunma Bakanlığı'nın eski cephane stoklarını parça tesirli bombalarla aynı amaçlara hizmet edecek daha modern ve daha karlı türlerle değiştirmeyi umduğunu kaydeden Kwiatkowski, "ABD'nin bu bombaları NATO onayıyla tedarik etmesi benzer" dedi. Ukrayna'ya verilen Batı silahları. Aynı titizlikle, aynı uzmanlık ve sorumlulukla kullanılacaklarını varsaymamız gerekiyor.”
Kwiatkowski, Kiev'in bu mühimmatları kullanması durumunda Washington'un resmi olarak ilan ettiği kısıtlamaların hiçbirinin pratikte işe yaramayacağını da sözlerine ekledi.
Daha önce Pentagon, Ukrayna için 155 mm DPICM topçu mermileri de dahil olmak üzere 800 milyon dolarlık yeni bir askeri yardım paketi hazırladığını duyurmuştu. Gülleler, uluslararası anlaşmalar tarafından yasaklanan parça tesirli bombalardır. Anlaşma 123 ülke tarafından onaylandı ancak ABD ve Ukrayna bu ülkeler arasında yer almıyor.
Misket bombaları patladığında, birkaç düzine ila 600 veya daha fazla arasında değişen daha küçük mermiler ateşlerler. Bu cephanelerden bazıları şu anda teknik nedenlerle patlamıyor.
Patlamamış mühimmat, çatışmalar sona erdikten çok sonra bile sivilleri öldürebilen veya sakat bırakabilen mayınlara dönüşüyor.