Son dönemde emekli maaşlarının bloke edildiği yönündeki haberlerin yayılması ile emekli vatandaşlar hangi durumlarda maaşların bloke edilebileceğini araştırmaya başladılar. Emekli maaşlarına haciz ve bloke işlemlerinin detayları Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 88. ve 93. maddelerinde açık bir şekilde belirtilmiş durumda. Emekli maaşlarının sıkı bir şekilde koruma altında olduğu görülüyor. Maddelere göre emekli maaşlarına birkaç istisna dışında bloke ve haciz işlemi konulamıyor. Maaşına bloke konulan emekliler ne yapabilir?
Hangi Durumlarda Maaş Bloke Ediliyor?
Emekli maaşlarına bloke işlemi için yalnızca iki tür borç istisna tutulmuştur. Bu borçlardan ilki SGK’nın kendi alacaklarıdır. Emekli vatandaşlar SGK’ya olan prim borçları dolayısıyla emekli maaşlarının bloke edilmesi durumu ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Diğer istisna ise nafaka alacaklarıdır.
Eğer emeklinin nafaka borcu bulunuyorsa bu borçtan ötürü maaşına haciz ve bloke konulabilmektedir, elbette bununda bir sınırı bulunmaktadır. Maaşa konulabilecek olan haciz oranı maaşın dörtte birinden daha fazla olamaz. Bireyin geçimini devam ettirmesi gerekiyor, bundan dolayı maaşının tamamının bloke edilmesi yasalara aykırı bir durumdur, yalnızca emekli maaşları için değil diğer tüm maaşlar için de aynı durum geçerlidir.
Rıza Dahilinde Konulan İpotekler
İlgili yasa maddelerinden SGK ve nafaka haricinde maaşa bloke ve haciz konulmayacağı belirtilmişse de emeklinin rıza halinde bu madde geçerliliğini kaybeder. Emekli kişi anlaşma ile maaşına ipotek konulmasına izin vermişse o zaman bloke işlemi uygulanabilir. Banka kredileri için de aynı durum geçerlidir. Kredi kullanmak isteyen emekli maaş aldığı bankaya teminat olarak emekli maaşını gösterebilir ve emekli maaşı ipotek altına girmiş olur, borç bitene kadar maaşın başka bir bankaya taşınmasına izin verilmez. Emekli maaşlarına banka tarafından ipotek konulmasını istemeyen emeklilerin sözleşmeleri dikkatli bir şekilde incelemeleri büyük önem taşıyor, şayet sonrasında emeklinin itirazı kabul edilmeyebilir.
Emekli Maaşı Bloke Edilen Ne Yapmalı?
Yasaya rağmen emekli maaşına bloke konulduğuna dair haberler görülüyor. Emekliler istisnalar haricinde maaşlarına bloke konulması halinde buna itiraz etme hakkına sahipler. Blokeyi koyan kurumun emeklinin talebi doğrultusunda blokeyi kaldırması gerekmektedir. Tüm itirazlara rağmen bloke kaldırılmıyorsa, emekli tüketici hakem heyetine veya mahkemeye başvurabilir. Bu tarz durumlarda genelde emeklinin lehine kararlar alınmaktadır. Maaşına haciz konulan emekli direkt icra dairesine itiraz edebilir. Haciz konulan gelirin emekli maaşı olduğunu belirten bir dilekçe ile başvuru yapılabilir.
Hak Sahiplerinin Maaşları da Koruma Altında
Bloke ve haciz muafiyeti yalnızca emeklileri değil onların hak sahiplerini de kapsamaktadır. Koruma kapsamında olanların da maaşlarına herhangi bir bloke veya haciz durumunda itiraz hakları bulunuyor.