Anasayfa
12 Haziran 2023 ( 14 izlenme )
Reklamlar

Magnezyumun Beyne Faydaları Neler?

Magnezyum eksikliği son zamanların en yaygın beslenme sorunlarından biridir. Vücut bu minerali kendisi üretmediği için besinler ve gerekirse takviyeler yoluyla alınması gerekir. 

“Modern hayatta bir yandan magnezyum ihtiyacımız artarken, diğer yandan besinler yoluyla aldığımız magnezyum giderek azalıyor. Üstelik ilerleyen yaşla birlikte azalıyor'' diyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, diğer organlara göre beyin ve kalpte daha yoğun olarak bulunan bu mineralin önemini şöyle anlattı:

Eksikliği beyni nasıl etkiler?

Magnezyum, beyin hücrelerinin canlı kalmasında önemli bir role sahiptir. Hücre zarının geçirgenliğini artırarak beyin hücreleri ile hafıza arasındaki bağlantıyı sağlayan sinir hücrelerini güçlendirir. 

Beyin hücrelerini birbirine bağlayan aksonları koruyan miyelin tabakasının oluşumu için magnezyum gereklidir. Katı miyelin tabakaları ayrıca sağlıklı bir sinir sisteminin temelini oluşturur. Beyin hücrelerinde oluşan kalsiyum bu hücreleri öldürür. Magnezyum ayrıca beyin hücrelerinde kalsiyum oluşumunu önlemede çok önemli bir rol oynar. 

Ayrıca araştırmalar, magnezyumun Alzheimer hastalığında amiloid plakları azaltabildiğini göstermiştir; ancak Parkinson, MS (Multipl Skleroz) gibi tüm nörolojik hastalıklarda destekleyici olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle magnezyum eksikliğinde hafıza ve konsantrasyon sorunları yaşanabilir. Öfke nöbetlerinde artış ve sakinleşememe (sakinleştirici nörotransmitter GABA'nın aktivitesinde azalma), uykusuzluk, unutkanlık, konsantre olamama, baş ağrısı ve migren atakları görülür.

Vücutta magnezyum azalmasının nedenleri

1) Günümüzde çoğu insan yiyeceklerden yeterince magnezyum alamıyor. Bu durum kaliteli gıda kaynaklarından çok hazır ve paketli gıdalara yönelmesinden kaynaklanmaktadır.

2) Yediğimiz besinlerin bozulmasından dolayı (Yediğimiz besinlerin içerdiği magnezyum topraktan gelmektedir. Artık topraklarımızda uygulanan yanlış tarım yöntemleri nedeniyle besinler eski besin zenginliklerini koruyamamaktadır) magnezyum eksikliği görülür. onları beslediğimiz zaman

3) Alkol tüketimi vücuttaki magnezyum seviyesini de düşürür.

4) Soda, kahve ve çay tüketimi magnezyum emilimini engeller. Fazla kafein magnezyum eksikliğine neden olur.

5) Kron, ülseratif kolit ve diyabet gibi hastalıklarda magnezyum düşük olma ihtimali yüksektir.

6) Mide ilaçları, antibiyotikler, kortizon ilaçları ve diüretikler magnezyum eksikliğine neden olabilir.

Vücutta pek çok işlevi vardır.

– Magnezyum, aldığımız besinlerin hücresel düzeyde enerjiye dönüşmesi için gereklidir.

– Protein sentezinde görev alır, genetik yapımızı oluşturan DNA sentezi için de gereklidir.

– Kalsiyum seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur ve sağlıklı kemiklerin oluşumuna ve korunmasına katkıda bulunur.

– Normal kalp ritmini korumaya yardımcı olur ve kan basıncını düzenler.

Kan şekerinin dengelenmesinde rol oynayarak glikoz metabolizmasına yardımcı olur.

Vücudun antioksidan savunma sisteminde yer alır ve hücrelerin oksidatif hasardan korunmasını sağlar.

– Yara iyileşmesi ve aşırı kanamanın önlenmesi için gerekli olan kanın pıhtılaşma sürecine katılır.

Bağışıklık hücrelerinin üretimine ve aktivasyonuna yardımcı olarak sağlıklı bir bağışıklık sistemini desteklemede rol oynar.

– Sinir sinyallerinin iletilmesinde, normal sinir fonksiyonunun ve sağlıklı bir sinir sisteminin korunmasında etkilidir.

Kas kasılmalarını ve gevşemelerini düzenleyerek uygun kas fonksiyonu ve hareketini sağlamaya yardımcı olur.

– Aynı zamanda uyku kalitesiyle de ilişkilidir ve daha iyi bir gece uykusuna katkıda bulunarak gevşemeyi teşvik etmeye yardımcı olur.

Stres hormonlarının salınımını ve aktivitesini etkileyerek vücudun stres tepkisine uyum sağlamasına yardımcı olur.
bu besinleri tüketin

Doğal olarak alabileceğimiz en zengin magnezyum kaynakları şunlardır:

Yeşil yapraklı sebzeler

– Kuruyemiş ve kuru meyveler

– Buğday ve arpa tohumları

– Baklagiller

– Tahin (kabak çekirdeğinden 25 kat daha fazla magnezyum içerir)

Çikolata

Soğan

Darı

Takviye ne zaman gereklidir?

Türk toplumu olarak günlük magnezyum ihtiyacımızın yüzde 3040'ını sadece gıda tüketimi ile karşılayabiliyoruz. Diyetle yeterli miktarda magnezyum alınamıyorsa eksik olan 200250 mg magnezyum ihtiyacı doktor tavsiyesi ile takviye olarak alınabilir. 

Çünkü bu takviyelerin bilinçsiz ve aşırı kullanımı toksik etki gösterebilmektedir. Magnezyum takviyesi ayrıca bazı ilaçlarla (kalp ilaçları ve antibiyotikler vb.) Etkileşime girebilir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kılıçdaroğlu'nun paylaştığı video geceye bomba gibi düştü! Arslan Bulut: 'TARİHİN EN AĞIR KUMPASI' Avukas Enes'in yaptıklarını anlattı Emekli Maaşı