Çok sayıda kadın zaman zaman vajinal kaşıntı yaşar. Bu kaşıntıların ortak nedenleri arasında; kimyasal tahriş edici maddelerin, STD’lerin, menopozun, zayıflamış bir bağışıklık sisteminin, aşırı stresin, bakteri veya maya enfeksiyonunun kullanılması. Bu vajinal kaşıntı kızarıklık, şişme, vajinal akıntı, vajinal koku, tahriş ve vajina veya vulva çevresinde yanma hissi ile birlikte olabilir .
Ayrıca, vajinal kaşıntı veya yanma hissi olan kadınlar cinsiyet veya idrar yaparken ağrı hissedebilir. İşte vajinal kaşıntı ve yanma hissi ile uğraşırken göz önünde bulundurulması gereken bazı ipuçları ve iyi uygulamalar; Vajinanın kurumasına ve kaşınmasına neden olabileceğinden vajinanın aşırı yıkanmasından kaçının. Mayaların üzerine geldiğinde şekeri ve karbonhidratı tüketmekten kaçının. Vajina çevresinde hava akımı sağlayan pamuklu külot kullanın. Durumu kötüleştirebileceklerinden dolayı kötü sigara içme alışkanlığından ve fazla içkiden çıkın.
Gazlı içecekler ve yapay tatlandırıcılar tüketmekten kaçının. Kaşıntı azalıncaya kadar cinsel ilişkiden kaçının. Diyetinize yoğurt ve kefir gibi fermente edilmiş yiyeceklerin tüketimini dahil edin. Bu tür yiyecekler vajinanın mikroflorasının iyileştirilmesine yardımcı olur. Vajinaya dokunmaktan kaçının. İyi kişisel hijyen sağlayın. Banyo yaptıktan sonra temiz iç çamaşırı giydiğinizden emin olun. Su alımınızı artırın. Bu, vücudunuzu hidrate etmenize ve toksinleri atmanıza yardımcı olur. Meyve ve sebze alımınızı artırın. Meyve ve sebzeler, iyileşme sürecini hızlandıran vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından zengindir.
Vajinanızı yıkamak için sert sabun ve kimyasal maddeler kullanmaktan kaçının. Bunlar kaşıntıyı şiddetlendirebilir. Vajina bölgesini terleten ve kaşıntılı yapan sıkı kumaşlar kullanmaktan kaçının. Kaşıntı azalıncaya kadar iç çamaşırı olmadan uykuya çalışın. Aşağıda ev ilaçları ve vajinal kaşıntı ve yanma ile başa çıkmak için doğal tedaviler;
Hindistan cevizi, enfeksiyonlarla mücadelede faydalı kaprik, laurik ve kaprilik asitleri içerir. Kaşıntı maya enfeksiyonundan kaynaklanıyorsa, hindistancevizi yağı aşırı derecede yardımcı olabilir. Kaprilik asit, maya hücre zarının parçalanmasına yardımcı olur. Böylece, mantar enfeksiyonunun tamamen yok edilmesi.
Ayrıca, hindistancevizi yağı tahriş olmuş cildi nemlendirir ve yatıştırır ve vajinal yanmayı, rahatsızlığı ve kaşıntıyı hafifletir. Vajinanıza hindistancevizi yağı sürün ve bırakın. Ayrıca 6 bardak suya birkaç damla hindistan cevizi yağı ekleyebilir ve etkilenen bölgeyi yıkamak için kullanabilirsiniz. Sorun azalıncaya kadar bunu birkaç gün düzenli olarak yapın.
Biberiye yaprağı ciltte iyi bakteri yetiştirilmesinde yardımcı olur. Bu nedenle vajina çevresindeki bakterilerdeki dengesizlikten dolayı ağrı, kaşıntı ve rahatsızlığı etkili bir şekilde giderir. Bir tencereye 23 bardak su kaynatın. Şimdi biraz biberiye yaprağı ekleyin ve üzerini örtün. 15 dakika boyunca dikleşip süzün. Bu antibakteriyel solüsyonla vajinanızı günde iki kez yıkayın.
Papatya, vajinanın tahriş olmuş cildini yatıştırmaya yardımcı olur ve kaşıntı ve yanmayı giderir. 2 bardak papatya çayı yapın ve soğutun. Üzerine az miktarda çay ağacı yağı ekleyin ve iyice karıştırın. Vajinanızı durulamak ve kurumasını sağlamak için bu çözeltiyi kullanın. Durum düzelene kadar bu ilacı günde iki kez uygulayın.
Bazı esansiyel yağların vajinal mantar enfeksiyonu, yanma, kaşıntı ve kızarıklık tedavisinde yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Vajinanızda yetişen mayayı hafifçe öldürmek için lavanta esansiyel yağı veya mür yağı kullanabilirsiniz. Etkilenen bölgedeki bir pamuk topunun yardımıyla bu yağların bir kısmını uygulayın. Esansiyel yağı, hindistancevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırabilirsiniz, çünkü seyreltilmemiş uçucu yağlar vajina bölgesinde sert olabilir.Uygun bir diyet vajinal enfeksiyonları ve kaşıntıyı doğal ve kolay bir şekilde tedavi edebilir.
Mayaların gelişmesine ve tahrişe neden olmasına yardımcı olarak diyetinizdeki şekerleri ve karbonhidratları en aza indirin. Vücudunuzdaki mikroflorayı dengelemek için ayran ve miso gibi fermente gıdalar kullanın. Aynı zamanda, esansiyel bağışıklık artırıcı nitelikleri içerdiklerinden, taze meyve ve sebzeleri de içerir. Ayrıca, bol miktarda su içmek ve alkol ile tütünden kesmek önemlidir.
Fesleğen geleneksel tıpta enfeksiyonlarla baş etmede kullanılır. Basil’in antimikrobiyal özellikleri cilt problemlerini yok etmek için kolay ve uygun maliyetli bir yol yapar. Bir avuç taze fesleğen yaprağı alın ve 12 bardak suya ekleyin. Kaynamaya bırakın ve oda sıcaklığına soğumaya bırakın. Sonra süzün ve vajinanızı her gün iki kez bu fesleğen çayını kullanarak yıkayın.
Borik asit, antifungal ve antiseptiktir ve bu, vajinal kaşıntı ve yanma için mükemmel bir ilaçtır. Bir tutam borik asit alın ve suyla karıştırın. Ardından, çözeltiyi etkilenen bölgeye dağıtın ve 12 dakika kalmasına izin verin. Ilık su ile durulayın. Bunu birkaç hafta boyunca günde bir kez yapın.
Bal, enfeksiyonları kontrol eden ve rahatlama sağlayan güçlü antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Konuyla ilgilenmek için topikal olarak merhem olarak uygulanabilir. Sıcak su banyosu yapmadan önce 30 dakika bekletin. Bu amaçla pastörize edilmemiş bal kullandığınızdan emin olun. Alternatif olarak, günde iki kez 12 çorba kaşığı bal ile karıştırılmış bir bardak ılık su için.
Kızılcık vücutta asidik bir ortam yaratmada yardımcı olur. Kızılcık suyu vajinal kaşıntı, enfeksiyon ve yanma hissinin tedavisinde yardımcı olur. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarının doğal yoldan korunmasında da faydalıdır. Kaşıntı bulana kadar her gün 2 bardak kızılcık suyu içmeniz yeterli. Şekersiz kızılcık suyunu içtiğinizden emin olun. Alternatif olarak, özellikle meyve suyu hazır bulunmuyorsa kızılcık tabletleri de alabilirsiniz. Doğru dozaj için doktorunuza danışmalısınız.
Sarımsak vajinal kaşıntı ve yanmaya neden olan zararlı bakterilerin öldürülmesinde yardımcı olan bir diğer etkili doğal bileşendir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklarla mücadele yeteneğini geliştirir. Her gün 3 çiğ sarımsak dişi çiğneyin. Ayrıca etkilenen bölgede 10 dakika boyunca E vitamini yağı ile karıştırılmış küçük bir sarımsak yağı uygulayabilir ve daha sonra ılık suyla yıkayabilirsiniz. Bunu birkaç hafta boyunca her gün 2 kez yapın.
Bir tuzlu su banyosu vajinal kaşıntı için en iyi çözümlerden biridir. Tuz, bakteri üremesini kontrol eder ve enfeksiyonu azaltır. Bu ilaç için, küvetinizi ılık suyla doldurun ve üzerine yarım bardak tuz ekleyin. Bir çömelme pozisyonunda otururken 1520 dakika kendinizi bekletin. Bunu günde 23 kez yapın.
Elma sirkesi vajinal enfeksiyonla savaşır ve kaşıntı ve rahatsızlıktan büyük bir rahatlama sağlar. Hepsi antibakteriyel ve antifungal özellikleri sayesinde. 2 çorba kaşığı seyreltilmemiş elma sirkesi ile karıştırılmış bir bardak ılık su alın. Vajinanızı birkaç gün boyunca günde iki kez bu çözeltiyle yıkayın.
Kefir iyi bakteri canlı kültürleri bakımından zengindir ve sağlıklı bir vajina için gerekli olan bakteri dengesini desteklemeye yardımcı olur. Kefire bir tampon batırın ve vajinanıza yerleştirin. 10 dakika kalmasına izin verin, sonra çıkarın. Bunu yanma hissi ve kaşıntıdan kurtulmak için günde iki kez yapın.
Eğer bir maya enfeksiyonuyla uğraşıyorsanız, Hint leydinden veya neemden daha iyi bir şey yoktur. Indian leylak enfeksiyonu ve neredeyse anında kaşıntıyı azaltmak için güçlü bir antimikrobiyal ve antiseptik ajan görevi görür. Yapmanız gereken tek şey neem yaprağı az miktarda almak ve bir tencerede 23 bardak su ile kaynatın. Bağlantının soğumasını ve süzmesini bekleyin. Vajinanızı sorun çözülünceye kadar günde bir kez karışımla yıkayın.
Etkilenen bölgeye soğuk uygulanması anında rahatsızlık ve kaşıntı nedeniyle rahatlama sağlar ve bölge bir süre uyuşturulur. Biraz buz küpü alın ve bunları temiz bir beze ya da ince bir havluya sarın. Etkilenen bölgeye birkaç dakika uygulayın. Çıkarın ve 30 saniye bekleyin ve birkaç dakika daha uygulayın. Durumunuz düzelene kadar tekrarlayın. Soğuk kompres, gerektiği kadar sık uygulanabilir. Çay ağacı yağı vajinal kaşıntı için mükemmel bir ilaçtır. Çay ağacı yağının antiseptik özellikleri enfeksiyonla mücadelede ve kaşıntıyı gidermede yardımcı olur. Bir pamuk topuna biraz çay ağacı yağı alın ve etkilenen bölgeye uygulayın.
Alternatif olarak vajinanızı yarım bardak ılık su içinde bir çay kaşığı çay ağacı yağı çözeltisiyle durulayabilirsiniz. Aloe vera ciltte yatıştırıcı ve nemlendirici etkisi ile bilinir. Ayrıca, antienflamatuar özellikleri nedeniyle, egzama gibi cilt hastalıklarını tedavi etmek için kullanılır. Mantar enfeksiyonlarının tedavisinde de faydalıdır. Bir aloe vera yaprağını açın ve jeli ekstrakte edin. Bu jelin 2 yemek kaşığı alın ve bir bardak ılık suya ekleyin.
Kurumasını önlemek ve herhangi bir enfeksiyondan kurtulmak için etkilenen bölgeyi düzenli olarak bu çözelti ile yıkayın. İyi bir hijyen sağlamak, vajinal enfeksiyonlar için daha hızlı bir iyileşmeye yardımcı olacaktır. Her gün duştan sonra temiz ve yıkanmış iç çamaşırları giymeyi unutmayın. Ayrıca, bölgedeki normal mikroflorayı bozabileceklerinden etkilenen bölgede sert kimyasallar ve kokulu sabun kullanmaktan kaçının. Mümkün olduğunca duş almaktan kaçının ve kaşıntı ve yanma hissini önlemek için nefes alabilir kumaşlar giyin.