Anasayfa
10 Ocak 2022 ( 34 izlenme )
Reklamlar

Kabus Her Yeri Saracak: Türkiye İçin Korkutan Uyarı:

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değiikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, Türkiye'de yaanan kuraklığın etkisiyle su seviyeleri azalan baraj ve göllerde bataklık ve gölcüklerin oluacağını söyledi. Bu sebeple ortaya çıkacak hastalığın boyutu çok büyük olacak.








İstanbul'da baraj doluluk oranının % 20,93 ile son 10 yılın en düük seviyelere gerilemesinin ardından uzmanlar ikazlarda bulundu. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değiikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, baraj sularının çekilmesi sonucunda ortaya çıkacak bataklık ve küçük gölcüklerin sivrisinek larvalarının yaam alanı haline geleceğini söyleyerek Batı Nil V*rüsü, Zika ve en büyük dümanlarımızdan Sıtmanın ülkede ba gösterebileceğine dikkat çekti.
Buralardaki su artık bir noktada taban suyu ya da can suyu dediğimiz su olduğu için kullanılmaz hale gelecek." diyen Kurnaz, sözlerine öyle devam etti: "Bu da sağlık riskli oluturduğu için o barajlardan su çekilmeye son verilecek. Bundan dolayı da oralarda çok derin olmayan gölcükler halinde kalacak. İstanbul'un çevresinde bu gölcüklerin olması uzun vadede sivrisineklerin üremesine neden olacaktır. Maalesef o sivrisinekler doğamızda çok fazla görülmeyen Batı Nil V*rüsü, Zika gibi hastalıkların biraz daha fazla doğamıza girmesine ve en sonunda da en büyük dümanlarımızdan olan sıtmanın görülmesine neden olabilir. Bunların hepsi önümüzdeki yaz için büyük tehlikeler

 

Burada korkulacak senaryo İstanbul, İzmit, İzmir bu tür yerlerde sıcaklıkların sıfırın altına dümemesi. Sıcaklıklar dümezse bu yumurtalar kıı geçirirler, kıı geçirirlerse bu sivrisinekler mart ayından itibaren üremeye balar. Bunlar üreyerek sezona balayacak olursa sivrisinek popülasyonunda ciddi bir artıla karı karıya kalırız. Maalesef iklim değiikliği de bizleri o senaryoya sürüklüyor"






"İklim değiikliğine bağlı etkilerden dolayı gerek suların azalması gerek yağı rejimindeki değiikliklerden dolayı muhtemelen farklı canlılarla karılamaya balayacağız. İstanbul özelinde düünecek olursak İstanbul'da daha önce görmediğimiz sivrisinek türlerini daha sık görmeye balayacağız Kuraklığa bağlı olarak mikro habitatların ortaya çıkması bu duruma neden olabilir. Normalde bir göl ekosistemi çok rahatlıkla kontrol altında tutulabilir. O bölgelere balık atılarak ya da farklı mücadele yöntemleriyle sivrisinek popülasyonu düürebilir. Göl ekosistemi ortadan kalkınca küçük küçük parça sular ortaya çıkıyor. Üzerinden beslenecek balıklar ya da biyolojik etmenler üzerinden kalkacak ve o küçük birikintiler larvalar için çok daha uygun üreme alanı haline gelecek. Eğer bunlar düzgün takip edilmezse çıkan sivrisinek türleri Batı Nil V*rüsü ve Zika gibi hastalıkların taıyıcısı haline gelecek.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Yalova Belediye Başkanı Salman görevden uzaklaştırıldı HABER ALINAMAYINCA EVİNE GİRİLDİ! YAŞAMINI YİTİRDİ DNA sonucu ortaya çıktı. Büyük bir acı yaşandı! Aylin öldü! Mine Kırıkkanat’a soruşturma