Anasayfa
26 Mayıs 2023 ( 12 izlenme )
Reklamlar

Beyaz Eşyada İthalat Arttı

Yılın ilk dört ayında beyaz eşya pazarı büyürken, bu dönemde sektörün ihracatında gerileme yaşandı.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği'ne (TÜRKBESD) göre, yılın ilk dört ayında sektörün altı ana üründe yurt içi satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 arttı. Böylece ocaknisan döneminde beyaz eşya pazarı 3 milyon 179 bin 295 adete yükseldi.

Bu dönemde sektörün ihracatı yüzde 24 azalarak 6 milyon 699 bin 844 adet olurken, üretim düştü.

TÜRKBESD'nin açıkladığı rakamlara göre Türkiye'nin beyaz eşya üretimi OcakNisan döneminde yüzde 5 azalarak 10 milyon 770 bin 4 adet oldu.


İthalat arttı, ihracat düştü

Türkiye beyaz eşya sektörü de nisan ayında üretim ve ihracat kayıpları yaşadı.

Nisan ayında beyaz eşya üretimi yüzde 13 azalarak 2 milyon 427 bin 190 adet olurken, ihracat yüzde 54 azalarak 1 milyon 59 bin 895 adet oldu.

Nisan ayında sektörün yurt içi satışlarında yüzde 27'lik bir artış görüldü. Buna göre sektörün nisan ayında yurt içi satışı 841 bin 170 adet oldu.

TÜRKBESD, beyaz eşya ithalat rakamlarını da açıkladı.

OcakNisan döneminde beyaz eşya ithalatı yüzde 49 artışla 147.275 adet olurken, Nisan ayı ithalatı yüzde 88 artışla 44.581 adet oldu.

"İhracatta daralma riski var"

Sektörün OcakNisan dönemindeki sonuçlarını değerlendiren TÜRKBESD CEO'su Gökhan Sığın, “Nisan ayında tüm zorluklara rağmen yurt içi satışlarımızda önemli büyüme kaydettik. Altı ana ürün yurt içi satışımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 arttı. Bu büyüme ülkemizde dengeli ve istikrarlı bir ekonomi oluşmasını sağlamıştır.
Gelişerek iş güvenliği hedeflerine ne gibi katkılar sağladığını net bir şekilde görebiliyoruz” dedi.

Beyaz eşya ihracatındaki düşüşün devam ettiğini kaydeden Sığın, “Bu düşüş nedeniyle nisan ayında genel üretim rakamlarımız düştü. Bu durum, sektörümüzün ihracat performansının küresel ekonomik faktörler nedeniyle zor bir dönemden geçtiğini, ancak aslında sözde beklenen bir düşüş olduğunu gösterdi. Nitekim Avrupa'da salgın döneminde yaşanan kapanmaların da etkisi tüketicilerin evlerine yönelmesine, tüketimin hızlanmasına neden oldu ve bu durum sektörümüze yapılan ihracata da olumlu yansıdı" dedi.

TÜRKBESD CEO'su Gökhan Sığın, bu yılın başlarında RusyaUkrayna savaşının ardından enerji endişeleri, belirsizlik ve yüksek enflasyon nedeniyle rakamların düşmeye başladığını vurgulayarak, "Bizimki için talepte düşüş riski var diyebiliriz. İhracat duruyor. Avrupa'daki genel ekonomik çalkantı ve durgunluk belirtileri nedeniyle yükseldi. Orta Uzun vadede sektörümüz için büyüme fırsatları olduğuna inanıyoruz.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Merkez Bankası'nın bu hafta faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor Mansur Yavaş'tan 'Ekrem İmamoğlu' hamlesi Oğlunun düğününde eşini öldürmüştü! Cani kocanın iç çamaşırından servet çıktı MİLYONLARCA EMEKLİ'YE GÜZEL HABER!