Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, açıklamalarda bulundu.
Bakan Kirişci'nin açıklamalarından satırbaşları:
"DEPREM BÖLGESİNDEN KÜÇÜK HAYVANLAR İÇİN YARDIM"
Deprem bölgesi 14 milyon nüfuslu bir bölge, mera açısından yüzde 10, tarımsal dış ticaret açısından yüzde 22. 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. Ülkemiz bu konuda özel çalışmalar ve yardımlar gerçekleştirmiştir.
Tarım ve Orman Bakanlığı olarak kendi alanlarımızda faaliyetlerimizi yürüttük. 12 Mart tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile tarım ve hayvancılıkta zarar gören vatandaşlarımıza ödemeler yapılacak. Sadece koyun ve keçiler için 341 milyon TL ayni ödeme alacağız.
Koyun ve keçilerin kaybının tazmini bugün başlıyor. 43.618 küçükbaş ve keçinin dağıtım süreci bugün başlıyor. 5.804 büyükbaş hayvan, 800.000 kümes hayvanı ve 26.000 arı kovanı bulunmaktadır.
Adana'da denizde faaliyet gösteren balıkçı tekneleri de hasar gördü. Ayrıca 5.000 ile 60.000 TL arasında hibe şeklinde bir sübvansiyon alıyoruz. Tüm illerde kayıtlı balıkçı tekneleri için 3.500 TL ile 6.000 TL arasında bir defaya mahsus ödeme alıyoruz.
Bu hikayeyi hem deniz ürünleri hem de balıkçılık ürünleri için bir temel olarak kullanacağız. Adet başına 0,2 TL (20 Kuruş) karaca, adet başına 1 TL yavru balık desteği ve yavru başına 250 TL destek verilecektir.
11 ile 341 milyon TL yardım yapıldı. Fonlar mevcuttur ve başvurular incelenmektedir. Büyükbaş ve kümes hayvanlarının ödemeleri anında yapılır.
“Kuraklık telafi edildi, BUĞDAY ÜRETİMİNDE yüzde 6 artış bekliyoruz”
Şimdiye kadarki en yüksek yağış oldu. Şubat ayına kadar yetersiz yağış görülürken, sonrasında olağan dışı yağışlar meydana geldi. Bazı bölgelerimizde son 63 yılın en yüksek yağışı oldu. Şubat ayındaki kuraklık telafi edilebilir hale geldi. Türkiye geçen yıl 19.75 milyon ton buğday üretti. Bu bizim bir numaralı tahıl mahsulümüz ve her şey buna bağlı. Bu yıl 21 milyon ton olacağını varsayıyoruz. %6 artış bekliyoruz.
Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı kalitemizi artırır. Bu anlamda bu yıl şanslıyız. Daha iyi ürün kalitesi bekliyoruz. UkraynaRus savaşı nedeniyle 445 dolardı. Şu anda fiyatlar 245 dolar seviyesine düştü. Bu da iç piyasaya baskı yapıyor. İçerisindeki ürüne rehber olsun diye gümrük vergisini %130'a çıkardık. Önce ithalat derdi, sonra bu üretimi oluşturduktan sonra ihracat yapmanıza izin veririm ama şimdi önce ihracata geçtik.
Bazı çeşitler erkenci, bazıları ise toplayıp satmak istiyor. Ancak şu anda satmıyoruz, lisanslı depolarda saklıyoruz. Biz fiyatı açıklarken hep şunu söylüyoruz: Memnunsanız bize verin, yoksa piyasaya verin.
Bu fiyatı ne zaman belirliyoruz? Üretici ile birlikte maliyetleri belirleyelim diyoruz. Gider kalemlerini alt alta yazıyoruz. Sonra piyonun kazanma payını üstüne koyarız. Her halükarda fiyat üreticimizi mağdur etmeyecek bir fiyat olacaktır. Şu anda tarım sektöründen şikayetçi bir ürün yok. Geçen sene 7.000 450 TL'ye almıştık.
Şu anda aklımızda bir rakam yok. Enflasyona bakıyoruz, verime bakıyoruz. Bu duyuruyu 5 Haziran'dan sonra yapacağız. Ancak üreticiyi mağdur etmeyeceğiz. Üretici zor şartlar altında üretim yapıyor. Doğa koşulları ve iklim koşulları çiftçiyi etkiler.
DESTEK ÖDEMELERİ
Anadolu'da dökülen petrol zarar vermez diye bir söz vardır. Çiftçinin aldığı destek asla zarar görmez. Diferansiyel ödeme diye bir konseptimiz var. 23 Mart'ta Meclis'te bir yasa çıkardık. Hatta önerilen çiftçiliğin ne zaman yapılacağı sorusuna cevap verecek bir yasa çıkarıldı.
Fark ödemesi tüm ürünler için geçerli değil, genel kamuoyunu etkileyen ürünler için ürün maliyeti, istenilen fiyat ve piyasadaki fiyatlar yüzde 10 daha düşük olsa dahi fark adı altında destek olacağımızı söylüyoruz. Piyasaya karışmadan ödeme.
65 öğe desteklenir. Bütün bunlar, 23 Mart tarihli Devrimci Tarım Yasasında yer almaktadır.
Nüfus 65 milyondan 85 milyona çıktı.