Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit'in bir asır önce başlattığı petrol arama çalışmaları ve çalışmaları sonucunda hazırlanan petrol haritasının gerçek olduğu ortaya çıktı. TPAO'nun mevcut arama sahası haritasına göre Türkiye'de Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Bitlis ve Hakkari civarında petrol rezervleri bulunmaktadır.
Şırnak, Türkiye'nin en önemli petrol yataklarının üssü olma yolunda kararlı adımlar atıyor. Gabar'da ve ardından Cudi Dağı'nda milyarlarca dolarlık petrol rezervlerinin keşfedilmesinin ardından dikkatler Bestler Dereler, Feraşin, Kato ve bölgedeki diğer noktalara çevrildi.
Beytüşşebap ilçesine bağlı Kato Dağları ve Feraşin mevkiinde aramalara devam edilirken, Bestler Dereler bölgesinde sismik araştırmaların yapıldığı öğrenildi.
18891901 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. Padişahı II. Abdülhamit'in başlattığı petrol arama çalışmaları sırasında Şırnak bölgesini de içine alan 65 petrol noktasını içeren bir harita yapıldı. Harita aynı zamanda TPAO'nun bugün arama yaptığı bölgeleri de gösteriyor.
Sultan Abdülhamit'in 134 yıl önceki petrol haritası gerçek çıktı
HARİTADA GÖRE TÜRKİYE'DE 5 ŞEHİRDE RESEV VAR
II.Şırnak Üniversitesi Maden Mühendisleri Derneği. Öyku Bilgin, “Osmanlı Devleti'nin 34. Padişahı II. Abdülhamid'in 1889'da Akdeniz'de petrol gazı olduğunu öğrenmesi üzerine II. Abdülhamid yeniden yeni çalışmalara başladı ve bu çalışmalara yabancı ve Türk mühendisler katıldı.
Haritada bir harita oluşturuldu. Haritada çoğu Irak bölgesine ait 65 nokta tespit edildi. Ancak Türkiye sınırı boyunca Cizre, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Bitlis ve Hakkari yakınlarında petrol rezervlerinin olduğu belirtiliyor” dedi.
Sultan Abdülhamit'in 134 yıl önceki petrol haritası gerçek çıktı
"DERİN DELİKLERDEN TESPİT EDİLEBİLİR"
Bilgin, "Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın ülkemizde bu rezervlerle ilgili çalışmaları devam ediyor." Bunu göz önünde bulundurarak iyi ve kaliteli bir yağ olduğunu görebiliriz.
CudiGabar Dağı'nda çıkarılan petrolümüz 2600 metre ve 2700 metrede sondaj yapılmıştır. Şırnak ve çevresinde çok fazla petrol rezervi olabileceğini düşünüyorum. Sondajla bulunabileceğini düşünüyorum" dedi.
"ÜLKE EKONOMİSİNE GÜNDE 8 MİLYON DOLAR KATKI SAĞLAYACAK"
Sık ve derin sondajlarla bunların daha fazlasının ortaya çıkacağını tahmin eden Bilgin, "Şu anda rezervlerde 1 milyar varil olduğu belirlendi ve son tahminlere göre günlük 100 bin varil üretim öngörülüyor." 100 bin varil üretilirse Türkiye'nin tüketimi 800 bin varil civarında olacak.
1.000 ile 1 milyon varil arasında tükettiği bilinmektedir. Türkiye tüketilen petrolün yaklaşık 80.000 varilini üretiyor. Şırnak'taki petrolle birlikte bu oran “Yüzde 10'dan yüzde 20'ye, yüzde 25'e çıkacak. Bunun katma değerini düşünürsek 8 milyon dolar civarında. Günlük gelir ülkemiz ekonomisine fayda sağlayacaktır” dedi.