Türk kültürü dendiği vakit kuşkusuz hepimizin aklına çay gelir. En çok tükettiğimiz içeceklerin başında gelir. Sabah, öğlen, akşam hemen hemen her vakitte çay tüketiyoruz. Masum gibi görünen çayı şekerle tükettiğimiz vakit bir çok hastalığa davetiye çıkarıyoruz istemeden. Şekerli çayın zararlarını ve kötülüklerini duyduğunuz zaman sizlerde şekersiz çay içmek için elinizden geleni yapacaksınız zira şekersiz çayın vücuda neler yaptığı görülmeye değer.
Sabah kahvaltısında, akşam beş çayında severek tükettiğimiz çayın dikkat etmemiz gereken 2 yanı var. Şekerli ve şekersiz olarak tüketmenin arasında ki iki fark çok önemli. Şekerle içtiğimiz vakit çayı, vücudun biyolojik yapısını bozmakta ve kilo almasına da neden olmakta. Sivilce ile aknelerin dahi artmasını sebebiyet vermekte. Bunun yanı sıra ağız ile diş sağlığında diş minesine de zararları dokunmaktadır. Fakat şekersiz çay ise vücudumuzda ki su dengesini dahi sağlamaktadır. Çay şeker ile karıştığı vakit diş minesinde yer alan beyaz rengi vermekte olan plakları sarartır, diş plaklarının artmasına sebep olur, şekersiz çay ise içinde yer alan maddeler sayesinde diş minesinde ki florürü korumaktadır.
Çayın faydalarından birisi de antioksidan vücudumuzu güçlendirerek toksinleri atmamıza yardımcı olurken, kansere sebep olan hücrelerinde korkulu rüyası haline geliyor. Yemek sonrası tükettiğimiz keyif çayı sindirim olayını kolaylaştırır bunun yanı sıra vücutta bulunan zararlı bakterilerin de atılmasına ek olarak yardımcı olabilmektedir.
ŞEKERSİZ ÇAY BÖBREKLERE DE YARAR SAĞLAMAKTADIR İçinde bulunmakta olan reofilin ile teobromin maddeleri sebebiyle böbrekler daha sağlıklı çalışır. Diyabet yani şeker sorunu yaşayan bireylerin doğal yollar ile şeker tüketmemeleri de önemli. Tatlandırıcı kullanmakta olan şeker hastalarının da her tatlandırıcı markasını tercih etmemesini, emin olup araştırarak güvenli markaları kullanması vücut sağlıkları için önem arz etmektedir. Ki şekersiz olarak tüketmeleri çayı onlar için daha yarar sağlamaktadır. Çayı şekerli içenler birden elbette bırakamaz bunu kademe kademe yapabilirsiniz. Örneğin 3 şekerle mi içiyorsunuz çayı; Bunu bi gün 2,5 şekere indirin bi gün 2’ye indirin bi gün 1,5’a indirin ve ta ki şekersiz içene kadar kademe kademe azaltın.
Burada sizin dirayetiniz ve kararlığınız da çok önemli başta şekeri azaltmak biraz zor olacak ama buna değdiğini göreceksiniz öyle ki bir gün şekersiz içmeye alışınca ya ben bugüne kadar şeker içmişim çayın gerçek tadını almamışım diyeceksiniz. Koyu çay içmek ve sürekli içmek kalpte çarpıntıya sebebiyet vermektedir. Çok çay ve kahve tüketen kişilerde çarpıntı olabilir. Sizlere tavsiyemiz çayı içebildiğiniz kadar açık içmeye çalışın, limonlu çay içmeye çalışın ama coraspin gibi kan sulandırıcı kullananlar, sağlık sorunu yaşayanlar mutlaka doktoruna danışsın. Fakat normal bireyler çayı limon ile tüketirse çarpıntı oluşmamasında büyük faktör olur ve kan sulanarak sağlığınıza da bir çok fayda sağlamış olur.
ÖNEMLİ NOT: Burada verdiğimiz bilgiler tamamiyle tavsiye niteliğindedir, özellikle çayı limonla tüketmek isteyenler doktoruna danışsın zira hem kan sulandırıcı ilaç kullanıp hem de sürekli limon çay içmek doktorunuzun bileceği konu olabilir.