Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal etmesi dünya basınında da geniş yer buldu.
Hollanda'nın önde gelen gazetelerinden Volkskrant, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın YSK kararı ile istediğini elde ettiği görüşüne yer verdi.
Haberde, Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri'nin, "YSK'nın hükümetin baskısı altında karar aldığı ve 60 yıl sonra Türkiye'de seçimlerin meşruiyetinin sona erdiğine" ilişkin değerlendirmesi de yer aldı.
Ülkenin en çok satan gazetesi De Telegraaf ile ADgazetesi ise YSK'nın iptal kararını "Erdoğan'ın partisi istediğini aldı" başlığıyla okuyucularına duyurdu.
"AKP'NİN BASKISI İLE İSTANBUL YENİDEN SEÇİME GİDECEK"
BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın aktardığına göre, NRC gazetesi ise, "AKP'nin baskısı ile İstanbul yeniden seçime gidecek" başlığıyla verdiği haberde, muhalefetin "boykot ya da umut" ikileminde olduğunu yazdı.
Haberde, YSK'nın seçimlerden 36 gün sonra aldığı kararın, Türkiye demokrasisi ve ekonomisi için geniş kapsamlı sonuçlar doğurabileceğine vurgu yapıldı.
Gazeteye göre, Türkiye'de bazı muhalifler, 23 Haziran'da yenilenecek seçimi AKP'yi daha büyük bir farkla yenmek için fırsat olarak görüyor. Bazı seçmenler ise yeni seçime katılmanın "demokratik olmayan bir kararı meşrulaştırmak" olacağını söyleyerek boykotu savunuyor.
NRC'nin haberinde 23 Haziran seçiminin, "AKP için politik açıdan büyük bir kumar olduğu" değerlendirmesi de yer aldı.
Hollanda Televizyonu NOS'un haberinde ise AKP'nin son hamlesinin sonuç verdiği ve seçimin YSK tarafından iptal edildiği belirtildi, Türkiye'de muhalefetin kurulun kararından sonra "açık bir diktatörlükten söz ettiği" görüşüne yer verildi.
RTL Televizyonu'nun haberinde de, muhalefetin "diktatörlük" eleştirilerine vurgu yapıldı.
Hollanda medyasındaki haberlerde, YSK'nın kararı nedeniyle Türk Lirası'nın hızlı düşüş yaşadığına da dikkat çekildi.
RUSYA'DA NASIL GÖRÜLDÜ...
Rusya'da gazeteler, Türkiye Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul'daki Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini yenileme kararına geniş yer ayırdı.
Rus bulvar gazetesi Komsomolskaya Pravda (KP) gazetesi, İstanbul seçimlerinin iptali kararını şaşkınlıkla karşıladıklarını gizlemeye gerek görmedi. Zira gazete okurlarına haberi, "Türk Yüksek Seçim Kurulu, muhalefetin zafer elde ettiği İstanbul seçimlerini iptal etti: Nasıl yani, mümkün müydü ki böyle bir şey?" başlığı ile duyurdu.
KP'nin haberinde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği 31 Mart seçimleri Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edilen Ekrem İmamoğlu hakkında, "Seçimleri gerçekten de mikroskopla görülecek bir farkla kazanmıştı. Şimdi Yüksek Seçim Kurulu seçimlerin yenilenmesine karar verdi" ifadelerine yer verildi.
"ERDOĞAN'IN İSTANBUL'U KAYBETMEK GİBİ BİR LÜKSÜ YOK"
Sputnik'in aktardığına göre, seçimlerin iptal edilmesini dört maddede toplayarak ayrıntılı bir biçimde okurlarına aktaran KP'nin haberinde, "İstanbul'un neden Ankara kadar önemli olduğu" sorusuna şu yanıt veriliyor:
"(Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan, partisinin, geçmişte kendisinin belediye başkanı olduğu İstanbul'u kaybetmesini kabullenemiyor. Seçimlerde adaylar arasındaki oy farkı gerçekten de minimaldi. Şimdi iktidar partisi bu minimal farkı, ikna edici bir zafer olmasa da yine de zafer elde etmek için kullanacak. Başkanlık sistemine geçilmesi ardından geniş yetkiler elde eden Erdoğan'ın bu kenti kaybetmesi gibi bir lüksü yok. Zira kendisi daha önce bu şehir için ‘İstanbul'u yöneten, Türkiye'yi yönetir’ demişti."
"İSTANBUL ZAFERİ, ERDOĞAN'IN SURİYE'YE YÖNELİK YENİ OPERASYON PLANLARININ MEŞRUİYETİNİ ARTIRIR"
Ayrıca KP'nin haberinde, Türkiye'nin Suriye'de yeni bir operasyonun hazırlığını yaptığı fakat yabancı basın, partisinin İstanbul'daki yenilgisine odaklanmışken Erdoğan'ın etkili bir dış politika yürütmesinin biraz güç olduğu yorumu yapılıyor:
"İstanbul'da oyların yeniden sayılması ile yenilginin zafere dönüştürülmesinin, Erdoğan'ın askeri operasyonlarına ilaveten meşruiyet kazandıracağı beklentisine girilmiş olabilir."
"BATI SUÇLARKEN, RUSYA TARAFSIZ TUTUMUNU SÜRDÜRECEK"
Bunların yanında KP'nin haberinde, seçimlerin iptali sonrası Batı'nın Erdoğan'ı demokrasinin altını oymakla itham edeceği tahminine yer verilirken Moskova'nınsa başka ülkelerin iç işlerine karışmaktan hoşlanmadığı ve bu yüzden tarafsız duruşunu koruyacağı yorumu yer alıyor.
RBK: SEÇİMLER İKTİDARIN BASKILARI SONUCUNDA ALINDI, TÜRKİYE'DE HALK SEÇİMLERDEN YORULDU
Rus ekonomi gazetesi RBK ise, İstanbul seçimlerinin iptaline ilişkin haberi "Türk Yüksek Seçim Kurulu, İstanbul seçimlerini iptaline ve yenisinin düzenlenmesine karar verdi" başlığı ile okurlarına duyurdu.
Gazetenin haberinde yorumlarına yer verilen Rus siyaset bilimci Timur Ahmetov, "Yüksek Seçim Kurulu'nun kararı, iktidarın baskıları neticesinde alındı. İtirazları değerlendirme süreci bile bir ay sürüncemede kaldı. Bu da seçim sonuçlarının sabote edilmesi için (yasalarda) boşluk arandığının göstergelerinden biriydi" ifadelerini kullandı.
Seçimlerin iptalinin seçmenlerin kararına nasıl yansıyacağını söylemeninse kolay olmadığını kaydeden Ahmetov, "İnsanlar, siyasi görüşleri her ne olursa olsun, seçimlerden usandılar" değerlendirmesinde bulundu.
KOMMERSANT: MUHALEFET KAZANDI, SEÇİM İPTAL EDİLDİ
Kommersant gazetesi ise haberindeyse, "İstanbul belediye başkanının belirlendiği seçimler, muhalif adayın zaferi sonrası iptal edildi" ifadelerine yer verildi. Türkiye Yüksek Seçim Kurulu'nun iptal kararını, iktidar partisinin isteği üzerine aldığı ifade edilen haberde, AKP'nin seçimlerin iptal edilmesi için ortaya attığı iddialardan birinin, hakları olmamasına karşın yaklaşık 40 bin kişinin seçimlerde oy kullanmış olması olduğu hatırlatması yer aldı.
ROSSİSKAYA GAZETA: İSTANBUL SAKİNLERİ TENCERELERİYLE SOKAĞA ÇIKTI, KENTE İNANILMAYACAK BİR GÜRÜLTÜ HAKİM
Rus hükümetinin resmi kararlarının yayınlandığı Rossiskaya Gazeta ise İstanbul seçimlerinin iptali ardından şehrin birçok semtinde kararın "tencerelerle protesto edildiğini" yazdı. "İstanbul sokaklarında inanılmayacak bir gürültü hakim" ifadelerine yer verilen haberde, çok sayıda şehir sakininin kapkacaklarıyla sokağa çıkıp bunları birbirlerine vurarak protesto gösterisi gerçekleştirdiği, otomobilleriyle sokağa dökülenlerin de korna çalarak onlara eşlik ettiği kaydedildi.
Haberde ayrıca İstanbul'daki protestolarla ilgili pek çok video ve sosyal medya paylaşımına yer ayrıldı.
ALMANYA'DA KARAR NASIL KARŞILANDI
Alman basınındaki yorumlarda, YSK'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini yenileme kararı öne çıktı.
Berlin'de yayımlanan Tagesspiegel gazetesi Türkiye'de seçimlerin anlamını yitirdiğini ve sadece AKP'nin kaybetmesi nedeniyle seçimlerin yenileneceğini belirtiyor. Gazete bu kararın ekonomik ve siyasi sonuçları olacağına dikkat çekiyor:
"Seçimlerin yenilenmesiyle Türkiye özgür seçim ve seçmenin tercihini kabul etmek gibi demokrasinin önemli prensiplerine veda ediyor. Bu şimdiye kadar her şeyin yolunda olduğu anlamına da gelmiyor. Erdoğan hükümeti demokrasilerde iktidar sahiplerinden bağımsız olması gereken kurumları geçen yıllarda adım adım kontrolü altına aldı. Yargı ve medya hizaya getirildi, parlamentonun gücü elinden alındı, seçilmiş siyasetçiler hapse atıldı ve son olarak seçilen Kürt belediye başkanlarına mazbata verilmedi. Bu Türkiye’nin iç politikası açısından bir felaket olmasının yanı sıra ekonomik krizi de kötüleştirecek. Çünkü bu keyfilik yatırımcıları korkutuyor. Dış politikada da bir dönem yıkılıyor. Türkiye artık bir demokrasi olarak kabul edilemez. Batı Ankara ile ilişkilerini gözden geçirmeli.”
"İSTANBUL'UN GERİ ALINMASI..."
DW Türkçe'nin aktardığına göre, Frankfurter Allgemine Zeitung, AKP'nin seçimleri yineleyerek kazanma yöntemini daha önce de uyguladığını hatırlatıyor ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteğine karşı gelinmesinin mümkün olmadığına işaret ediyor:
"Bu Türk usulü demokrasi: İstenilen sonuç alınana kadar seçim yapmak. Bu yöntem Erdoğan'ın partisi AKP parlamentoda çoğunluğu kaybettiği ve seçimlerin yenilenmesiyle seçimleri yeniden kazandığı 2015'te de işe yaramıştı… 31 Mart seçimleri öncesinde AKP'ye yakın çevreler AKP'nin kaybedemeyeceğini ve muhalif CHP'nin kazanamayacağını dile getiriyordu. Bu Yüksek Seçim Kurulu üzerinde baskı yapmış olmalı ki bu acı cümle gerçeğe dönüştü… Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteğini yerine getirmemeye kim cüret edebilir ki? Yandaşları açısından önemli bir rüşvet kaynağı olan İstanbul'un geri alınması, inandırıcılığından daha önemli.”
İTALYA BASININDA DA GÜNDEM TÜRKİYE
Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul'daki büyükşehir belediye başkanlığı seçiminin tekrarlanması kararı, İtalyan basınında "Erdoğan yenilgiyi hazmedemedi" gibi yorumlarla yer aldı.
Corriere della Sera gazetesi, haberinin girişinde şu ifadeleri kullandı:
"Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen Mart ayındaki yerel seçimlerin kampanyasında 'İstanbul'u kazanan her şeyi kazanır' demişti. Ve muhalefetin az farkla da olsa, İslamcı partinin kontrolünde geçen çeyrek asırdan sonra Türkiye'nin ekonomik başkentini fethetmeyi başarması, siyasi kariyerinin ilk adımlarını İstanbul'da atan Sultan tarafından hazmedilmedi."
BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın aktardığına göre, muhalefetin itirazlarına da yer veren Corriere della Sera, bu itirazları "Erdoğan'ın rakipleri: Bu diktatörlüktür" ifadesiyle başlığa taşıdı.
Gazete YSK'nin tarafgirlikle suçlanmasına ilk kez rastlanmadığını, Nisan 2017'deki anayasa değişikliği referandumunda da mühürsüz oyların geçerli sayılarak "Erdoğan'ın kıl payı kazanması" sonrası muhalefetten itiraz seslerinin yükseldiğini ancak bu itirazların kabul görmediğini hatırlattı.
La Repubblica gazetesindeki haberin ilk cümlesi de, "Erdoğan kaybetti, bu nedenle tekrar oylama yapılacak" şeklinde oldu.
Gazete, "Bu yalnızca idari seçim olsa da, Türkiye'deki tüm süreci tartışmaya açma kapasitesine sahip bir oylama olacak" diye yazdı. Muhalefetin ve uluslararası gözlemcilerin yeni seçimlere "gerçek hile karıştırılmasından"endişeli olduğu belirtildi.
La Repubblica, YSK'nin kararının "sembolik değerde" olduğunu kaydetti ve bu kararın "Türkiye'yi kaosa sürükleme riski yarattığını" vurguladı.
"ERDOĞAN KAYBETMEZ"
Avvenire gazetesi haberi "Erdoğan kaybedemez" başlığıyla verdi. 31 Mart seçimlerinde İstanbul, Ankara gibi büyük kentleri kaybetmesinin "Erdoğan için yakıcı bir mağlubiyet" olduğunu yazan gazete, İstanbul seçimlerinin yenilenmesinin "Erdoğan'a büyük bir iyilik gibi göründüğü" yorumunu yaptı.
Haberde, İstanbul'u "gergin haftaların beklediği", "ülkenin kaos riskiyle karşı karşıya olduğu" da belirtildi ve "Cumhurbaşkanının yerel seçimler sonrası için vaat ettiği istikrar uzakta. Çünkü İstanbul, Erdoğan'ın kaybedemeyeceği şehir" denildi.
La Stampa gazetesi de "Türk Cumhurbaşkanı, 31 Mart seçimlerinde en önemli Türk metropolünde yenilmeyi sindirememişti" dedi ve "O günden beri aralıksız baskı vardı ve YSK dün, 23 Haziran'da yeniden seçime gidilmesine karar verdi" diye yazdı.
La Stampa, AKP'nin İstanbul'u kaybetmeyi beklemediğini, bu kentin AKP için "en önemli ve zengin üs olduğunu", "partinin finansmanının büyük kısmının buradan geldiğini" de yazdı. Gazete, İstanbul'un "sembolik değerine" de vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:
"Son büyük İslam imparatorluğunun başkenti olan İstanbul'un Müslüman kitleler üzerindeki cazibesi hala büyük ve Erdoğan Ortadoğu'daki 'neoOsmanlıcı' politikası için bu cazibeden faydalanıyordu."