Karayolları, demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür şirketleri ve İçişleri Bakanlığı gibi kamu kurum ve kuruluşlarında 700 binden fazla işçiyi etkileyecek 2023 yılı kamu toplu sözleşmeleri çerçeve protokolü müzakerelerinde süreç devam ediyor.
İşçileri temsilen TÜRKİŞ ve HAKİŞ ile işvereni temsilen Türkiye Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) heyetleri müzakerelerde belli bir noktaya geldi.
PAZARLIK YÜZDE ARTIŞI
İkramiye dahil konularda anlaşan taraflar, halen taban ücret ve yüzde artışı görüşmelerini sürdürüyor.
İşçiler, aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya çıkarılmasında ısrarlarını sürdürürken, TÜHİS'in ilk teklifi 11 bin 500 lira oldu.
İşçi ve işverenler, müzakerelerde kalan noktaları görüşmek üzere bu hafta TÜHİS'in ev sahipliğinde yeniden bir araya gelecek.
İLK ALTI AY İÇİN %45 TALEP ARTIŞI
Toplantılarda işçileri temsilen TÜRKİŞ ve HAKİŞ'in ortak talepleri arasında "Aylık brüt temel ücretin 15 bin liraya çıkarılması ve ardından tüm ücretlere yüzde 15 sosyal katkı payı eklenmesi" yer alıyor.
Temel ücret artışı ve sosyal yardım bileşeni de eklendikten sonra ilk altı ay için yüzde 45, ikinci, üçüncü ve dördüncü yarı için yüzde 5'lik artış ve enflasyon farkı talep ediliyor.
Ayrıca, yerel yönetim ve özel devlet kurumları da dahil olmak üzere tüm kamu çalışanlarına ek ödeme yapılmasını gerektirir.
AĞUSTOS AYINDA TOPLU SÖZLEŞME
Öte yandan, yaklaşık 3,5 milyon memur ve 2,5 milyon emekli memurun maaşlarına zam oranını belirleyecek olan 20242025 toplu iş sözleşmesinin 7. dönemi 1 Ağustos'ta başlayacak.
Bu açıdan, kamu çalışanlarını ilgilendiren 2023 tarihli Kamu Toplu Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, kamu görevlileri toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu sözleşmelerin çerçevesini belirlemesi bakımından da önem taşımaktadır.