Bakan Varank: Çanakkale bölgesinde 100 milyar dolarlık altın madeni var!
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çanakkale bölgesinde değeri 80 ile 100 milyar dolar arasında olduğu tahmin edilen altın madenlerinin bulunduğunu belirterek, “Altın ve gümüş madenciliği Türkiye ekonomisi için hayati önem taşıyor. Söz konusu olan çok ciddi ithalatları göz önünde bulundurursak bu değerleri asla yeraltında bırakmamalıyız." ifadeleri kullanıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜMAD Madencilik'in ÇanakkaleLapseki'de üretim yapan madenini ziyaret etti. Varank'a Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç ve AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu eşlik etti. Nurol Holding Başkan Yardımcısı Oğuz Çarmıklı, Yönetim Kurulu Üyesi Gürhan Çarmıklı ve TÜMAD Madencilik AŞ Murahhas Üyesi Hasan Yücel katıldı.
"YILDA 42 TON ALTIN ÜRETİYORUZ"
Yetkililerden anlaşmayla ilgili bilgi alan Varank, altın odaya gitti. Varank, altının kıvamını yüksek ısılı giysiler ve eldivenler giyerek kontrol etti, potayı ters çevirerek altın ve gümüş kurşunu kalıba aktardı. Varank, daha sonra yaptığı değerlendirmede, “Türkiye'nin altın ve gümüş üreten en önemli madenlerinden biri burası. TÜMAD Madencilik, Türkiye altın üretiminin yüzde 8'ini Lapseki'de gerçekleştiriyor. Bu yılki hedef ise 3,5 ton altının 2,5 ton gümüş üretimi. 2000 yılında Türkiye'de cevher vardı ama altın üretimi yoktu. Türkiye'nin altınlarının tamamı yurt dışından ithal edildi. 2000 yılından sonra millileştirme politikası kapsamında madenlerimizden yılda 42 ton altın ürettik." dedi.
"100 MİLYAR DOLARLIK ALTIN MADENİ BU BÖLGEDE"
Altın madenciliğinin stratejik bir alan olduğunu kaydeden Varank, “Şu anda Çanakkale bölgesinde 80 milyar dolar ile 100 milyar dolar arasında bir altın madeni bulunuyor. Burada faaliyet gösteren çok az firma var.” Dünyada bu tür üretim yapan 800 altın madeni var. Bunlardan biri de Lapseki'de. Kanada'da bir maden şirketinden daha iyi üretim yapan bir tesisimiz var." dedi.
Altın ve gümüş madenciliğinin Türkiye ekonomisi için hayati önem taşıdığını vurgulayan Varank, "Çok ciddi ithalatlar içerdiğini düşünürsek bu değerleri asla yerin altında bırakmamalıyız. 800 kişi çalışıyor. Ben de maaşlarını sordum. Ortalama maaşı 1213 bin lira olan bir firmadan bahsediyoruz. Lapseki ve Gelibolu'da yaşayan vatandaşlarımızın yüzde 8090'ını istihdam eden bir şirket." ifadelerini kullandı.
“ÜRETİMİ ARTIRMAK İSTİYORUZ”
Sanayinin bu alandaki gelişiminin de sevindirici olduğunu vurgulayan Varank, şunları kaydetti:
“Ülkemize böyle bir değer kattıkları için dostlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Bu madenleri burada çıkarmasaydık, Türkiye'de satılan altını ithal etmek zorunda kalacaktık. Üretimimizi 42 ton artırmayı hedefliyoruz. İşletmelerimizin önünü açacak işlerde öncü olmaya devam edeceğiz." dedi.