Ankara Buz Gibi 'İşin Rengi Değişiyor'
Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya gelen çiftçiler, Tarım ve Orman Bakanlığı önünden yetkililere seslendi. Tarım Kredi Kooperatifi ve bankalara borçları olan Kilisli çiftçi Erkan Özmaya, arazilerine haciz gelmeye başladığını belirterek, "Benimki de şu an satışta ve içerisinde babamın mezarı var. Herhalde 'Mezarlığı kaldır' diyecekler” dedi.
ÇİFTÇİLER BAKANLIKTA
Amasya, İzmir, Konya, Ordu, Samsun, Kilis, Denizli gibi Türkiye’nin farklı illerinden Ankara’ya gelen çiftçiler, bugün Tarım ve Orman Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı. Tarım Kredi Kooperatifi ve bankalara olan borçları nedeniyle icralık olduklarını; gübre, mazot, ilaç girdilerinin altında ezildiklerini söyleyen üreticiler, üretimden teker teker çekildiklerini söyledi.
‘HER ŞEYİMİZİ SATMAYA BAŞLADIK’
Çiftçiler, yaşadıkları sorunları ANKA Haber Ajansı’na anlattı. İzmir Tire’den gelen Halis Önel, “Girdiler yükseldikçe biz battık. 45 dekar yerim vardı, sattım. Şimdi 18 ineğim ve buzağılarım var. Bir çuval yemi 280-300 bin liraya alıyoruz. Bir kilo sütü, 4 lira 55’e Tire Süt Kooperatifi’ne döküyoruz. Oradan hiç alacağımız çıkmıyor. Arazi marazi kalmadı. İflas ettik. Arazimi sattım, borçlarım kapattım. 380 bin borcum vardı. 680 bin liraya arazimi sattım” dedi.
‘TOPRAKLARIMIZI HOLDİNGLER ALIYOR’
Çiğ süt fiyatına yapılan zammın kendilerine yansıtılmadığını söyleyen Önel, “Hangi mandıraya süt versek 2 ay bize ödeme yapmıyor. Bu ay o zammı yansıtacaklar bize ama ayda 4 defa yeme zam geldi. Zararına bir iş yapamazsın, millet göz göre göre battı. Köylünün tarlasını, arazisini, arabasını büyük holdingler topluyor” dedi.
‘NEREDEN PARA BULACAĞIZ’
Kilis’ten gelen Erkan Özmaya ise “Çiftçinin yüzde 80’i borç batağında. Bugün bir BAĞ-KUR ödemesi aylığı bin 600 TL olmuş. Çiftçi evini geçindiremiyor. Çocuğu üniversite okuyor, ona mı para versin? ‘Bize devlet bir an önce bir yapılandırma getirsin’ diyor" dedi.
‘BABAMIN MEZARI DA GİDİYOR’
Çiftçilerin yapılandırılsa bile Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçlarını ödeyemeyecek durumda olduğunu söyleyen Özmaya, arazilerine haciz gelmeye başladığını söyledi. Çiftçi Özmaya, “Benimki de şu an satışta ve içerisinde babamın mezarı var. Babamın mezarının olduğu arazi ya. Böyle bir saçmalık var mı? Herhalde ‘Mezarlığı kaldır’ diyecekler. 80 bin lira, 11 ay içerisinde 120 bin lira olmuş. Tarım Kredi hiç ilgilenmiyor. ‘Git avukatla uğraş’ diyor. Elimi kolumu bağlıyorsun, bir çuvalın içerisine koyuyorsun, ondan sonra ‘Çık bu çuvalın içerisinden’. Çıkamayız” diye konuştu.
Açıklamanın ardından Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileriyle görüşme talep eden üreticiler içeriye alınmadı.
Kaynak: Ajanslar/ Yeniçağ