Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, herhangi bir limana uğramadan Türk Boğazları'ndan geçen gemilerden alınan harçların yeniden düzenlendiğini açıkladı.
Bakan Uraloğlu, “Geçen yıl 39 yıl sonra ilk kez gerçekleştirdiğimiz Boğazlardan ülkeye döviz girişini artıracak ücret zammına 1 Temmuz itibarıyla yeni bir zam getiriyoruz. Yeni fiyat güncellemesi ile uluslararası gemiler yeni belirlenen rakamların üzerinde artan fiyatlarla Türk Boğazlarından geçecek" dedi.
Çetiner Çetin, 5 Haziran 2023 tarihli yazısında, Türkiye'ye İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nda kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkı veren 1936'da imzalanan Montrö Sözleşmesi'ne göre, Türkiye geçiş geçişlerini azaltacak 1 Temmuz itibarıyla İstanbul ve Çanakkale Boğazlarından yüzde 8.3 arttığı bilgisini verdi.
39 YIL SONRA İLK GÜNCELLEME 2022'DE YAPILDI
Bakan Uraloğlu, Boğaz geçiş ücretlerinde Montrö Sözleşmesi'nin belirlediği kuralların uygulandığını belirterek, “1983'ten 7 Ekim 2022'ye kadar Boğazlardan geçen uluslararası gemilerden net ton başına 0,8063 dolar ücret alınıyordu.
39 yıl sonra 7 Ekim 2022'de Cumhurbaşkanlığı Kararı ile bu ücretleri güncelleyerek gemilerden net ton ücretini 4,08 dolara çıkardık. 1 Temmuz 2023 tarihi itibariyle bu ücreti 4,42$ olarak güncelliyoruz.”
BOĞAZ GEÇİŞLERİ MONTRÖ İLE DÜZENLENDİ
Montrö Sözleşmesi'ne göre Türk Boğazları'ndan uğraksız geçecek gemilerden sağlık muayene hizmeti, fener hizmeti ve kurtarma hizmeti olmak üzere üç kalemde ücret alındığını belirten Prof. dayanır. Geçen yıla kadar bu fiyatlar sabit kaldı. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile artık bu fiyatları her yıl güncelleyeceğiz.”
"BOĞAZLARIMIZDAN GELEN GELİRİ ARTIRACAK"
Son fiyat güncellemesinden bir örnek paylaşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Net tonajı 10 bin olan bir gemiyi düşündüğümüzde; 7 Ekim 2022'den önce deniz feneri, kurtarma ve sağlık hizmetlerinden bir gemi toplam 3.240 dolar ödüyordu.
Bu ücret, ilk fiyat ayarlamasının yapıldığı Ekim 2022'de 16 bin 393 dolara yükseldi. 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek yeni tarife ile net tonajı 10 bin ton olan bir gemi 17 bin 760 dolar ödemek zorunda kalacak. Bu artışla ülkeye döviz girişini artıracak tarihi bir adım atıyoruz.”